اگر به کیفیت محصولات یا خدماتی که ارائه میدهید باور قلبی دارید، نیاز است تا این کیفیت رو به مخاطبانی که تاکنون از شما خرید نداشتهاند نشان دهید تا تبدیل به مشتری ثابت و وفادارتان شوند. یکی از راهکارهایی که در این زمینه میتواند به شما کمک کند، مدل فریمیوم (Freemium) است. در این مقاله کوتاه این مدل را بررسی خواهید کرد.
کلمهی Freemium از ترکیب دو واژهی Free و Premium ساخته شدهاست. اولی به معنای رایگان و دومی به معنای ویژه و خاص.
در مدل فریمیوم، شما قسمتی از محصول یا خدمات خودتان را رایگان در اختیار مشتری قرار میدهید و مشتری میتواند با استفاده از آن نیاز خودش را رفع کند؛ اما اگر میخواهد از تمام ویژگیهای محصولتان بهرهمند شود باید مبلغی را پرداخت کرده و محصول Premium شما را خریداری کند.
چند مثال از مدم فریمیوم
احتمالا با VPNهای رایگان کار کردهاید. اغلب این VPNها به شکلی طراحی شدهاند که نیاز شما را برطرف میکنند، اما اگر بخواهید از یک سری سرورها استفاده کنید یا سرعت اتصال را بیشتر کنید، باید مبلغی را پرداخت کنید تا بتوانید از این قابلیت استفاده کنید.
یا برخی از بازیهای موبایل نیاز شما را که سرگرمی است کامل برطرف میکنند، اما مثلاً اگر میخواهید قابلیتی را آزاد کنید، سکهی بیشتری جمع کنید یا الماس بخرید، باید مبلیغ را پرداخت کنید.
برخی از خدمات مشاورهای نیز همینگونه است. مشاور 30 دقیقه با شما رایگان گفتگو میکند؛ حال اگر میخواهید از گفتگو را ادامه دهید، چیزی آموزش ببنید یا پشتیبانی دریافت کنید باید مبلغی را بپردازید.
مدل فریمیوم کجا به کار میآید؟
ابتدای مقاله نیز صحبت کوتاهی در مورد این مسئله کردیم. مدل فریمیوم زمانی به کار میآید که شما میخواهید برای اولین بار به مخاطبانی که تاکنون کیفیت محصولات یا خدماتتان را تجربه نکردهاند بفروشید. فروش در چنین شرایطی بسیار دشوار است چون مخاطب هیچ تصویری از کیفیت محصولتان ندارد. حال اگر بتوانید با مدل فریمیوم کار کنید، مخاطب گوشهای از محصولتان را تجربه میکند و بعد از اینکه از بابت کیفیت خیالش راحت شد، برای داشتن محصول کاملتان از شما خرید میکند.
سخن پایانی
همانطور که دیدید، مدل فریمیوم اغلب برای اپلیکیشنها و برخی خدمات قابل استفاده است. بررسی کنید که آیا میتوانید از این مدل در کسبوکارتان استفاده کنید یا خیر.
فروش به مخاطبی که تاکنون از شما خرید نکرده سختتر از فروش به مشتری سابقتان است، چرا که هنوز اعتمادی ایجاد نشده؛ پس کاری کنید که مخاطب کیفیت محصولات یا خدماتتان را تجربه کند.